Fal előkészítése tapéta alá

2019.06.20

Két irányból közelíthetjük meg a műveletet.

Tapéta csere esetén a régi tapétát eltávolítjuk a falfelületről, melynek a legegyszerűbb módja az áztatás. A régi tapétát vízzel beáztatjuk és rövid behatási idő után lehúzzuk, lakaparjuk a felületről. Ha vinyl tapétával van dolgunk, akkor a vízbe speciális tapétaoldószert keverünk. Segítségünkre lehet tapéta kaparó szerszám, ami erősebb és hatékonyabb a spaklinál.
Az ezt követő mozzanatok megegyeznek akkor is, ha tapétát távolítottunk el a falról és akkor is, ha a felületen még soha nem volt tapéta.
Tehát következő lépésként simává tesszük a falfelületet egy vagy két rétegű gletteléssel, ahogy a szükség kívánja. Tesszük ezt azért, mert vékonyabb tapétáknál a falhibák, barázdák, dombocskák, huplik előtűnnek a tapéta alól, illetve a glettelés miatt később könnyebben eltávolítható a tapéta.
Glettelés nélküli falfelület esetén nagyon makacs módon rátapad a tapéta a falfelületre és nehezen, illetve csak a vakolattal együtt tudjuk azt eltávolítani.
Portalanítással és mélyalapozással zárjuk a sort, gyakorlatilag ugyanazok a szabályok, mintha festés alá készítenénk elő a felületet.
Festett falfelületre is ragasztható tapéta, tehát a tapétázni kívánt felületet festés közben nem kell kihagyni.

Jó falfelület előkészítést kíván az Agrocolormix csapata!

Agrocolor Mix Festékbolt
Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál utca 12.
06 20 373 8712
06 20 374 9858