Festés nélküli penész eltávolítás

2020.01.16

A téli fűtési időszak apropót ad arra, hogy szót ejtsünk a penészről.

Ha felújítás vagy ablakcsere miatti festésen vagyunk túl és nem alkalmaztuk a Poli-Farbe Platinum matt latex penészgátló falfestéket, akkor most sajnos előfordulhat, hogy szemben találjuk magunkat a penészgombával.
Így a tél kellős közepén azonban nincs kedvünk újabb festésnek látni, ezért vegyük sorra, hogy milyen eszközeink vannak a penész elleni harcban.

A penészgombát gombaölő permettel ölhetjük ki a fal pórusaiból, ehhez használjuk a Inntaler, Ultra Szavo vagy Szi-Sy penészlemosó valamelyikét. Bár az előző mondatban a penészlemosó szót használtuk, ezekkel a szerekkel nem mosni kell a falat, hanem egyszerűen csak bepermetezni vele a felületet, majd száradás után újból és újból használni, mindaddig, amíg penész van a falon.
Hypo-klorid tartalma miatt használat után szellőztessünk, a lecsorgó permet okozta károk elkerülése érdekében pedig használjunk védőszemüveget a magunk védelmében, illetve óvjuk a szőnyegeket, kárpitos bútorokat, függönyöket a színfakulástól.
A fal színe nem fog elváltozni, de arra ügyeljünk, hogy semmi esetre se dörzsöljük, mossuk a felületet, csak permetezzünk!
Tartós és rendszeres használattal előfordulhat a penész végleges eltávolítása, de tartós megoldást nem biztos, hogy tud jelenteni.
A penészölő permet használata mellet alkalmazzunk a Ceresit Stop Pára páramentesítőt, amely nem bocsát ki semmilyen anyagot a levegőbe, egyszerűen csak összegyűjti a levegőben lévő párát.
Utántöltőjében 2 db tabletta van. Egy tabletta 50-60 lég m3 páramentesítésére alkalmas 2-3 héten keresztül.

Ha olyan megoldást szeretnénk a penész ellen, ami nem igényel folyamatos figyelmet, akkor fűtési szezonban mérjük meg a falak közötti hőmérsékletkülönbséget, ehhez használjunk digitális falhőmérőt, és a későbbiekben érdemes elgondolkozni egyéb tartós megoldásokon: homlokzati hőszigetelés és a Poli-Farbe Platinum matt latex penészgátló falfesték alkalmazása.

Sikeres penészeltávolítást kíván az Agrocolor Mix festékbolt!
Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál utca 12.