Festőhenger választó

2019.11.03

A festőhengerek elterjedésével együtt szélesedett ki Magyarországon is a csináld magad szemlélet. Egyre többen kezdtek bele a különböző festési műveletekbe, nagyon szép végeredményekkel. Ma már olyan sokféle henger kapható, hogy muszáj rendet tenni köztük.

Falfestéshez

Falfestéshez a cérnaszálas hengerek használata javasolt, melyekből vannak rövid- és hosszabb szűrűek, párnázottak és nem párnázottak.
A rövidszőrű cérnaszálas hengereket egyrétegű színes falfestékekhez vagy nagy felületi kiadósságú falfestékekhez ajánljuk.
A hosszabb szőrű cérnaszálas hengereket olyan festékekhez javasolt alkalmazni, melyeket nagyobb rétegvastagságban kell fölvinni a felületre, hiszen ezek a hengerek több anyagot vesznek fel. Javasolt még külső homlokzat esetén a kapart kőporos textúrájú felületen, amelybe jobban beleforognak a hosszabb szálak, mint a rövidek.

Zománcozáshoz

Zománcfestékkel való festéshez oldószerálló hengereket használjunk, ezek lehetnek szivacshengerek vagy epoxi hengerek, melyeket nem bántja sem a lakkbenzin, sem a nitro hígító.

Lazúrozáshoz, lakkozáshoz

Ezekhez a festési műveletekhez velúr vagy flock hengert válasszunk. Ezeknek nagyon finom felületük van, melynek köszönhetően szép sima lesz a festett felület.
A velúr henger finom szálú, rövidszőrű henger, kevesebb anyagot vesz fel, így többször kell az anyagba mártani.
A flock hengerek velúr bevonattal ellátott szivacshengerek. Szivacs rétegük több anyagot vesz fel, így kevesebbszer kell az anyagba mártani, velúr felületüknek köszönhetően pedig egyenletes, sima lesz a felület.
A hengerek tisztítása kapcsán javasoljuk, hogy csak a munka végeztével mossátok ki a hengert, és egészen addig legjobb, ha a festékbe mártva benne marad a vödörben.
Zománcozásnál és lazúrozásnál pedig egyáltalán nem is érdemes elmosni a hengert, hiszen többe kerül az elhasznált oldószer, mint amennyibe a henger kerül.


Minden vállalkozó kedvű festőnek és mesterembernek jó munkát kívánunk!

Agrocolor Mix Festékbolt
Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál utca 12.