Fűmag vetés

2019.04.30

A fűtelepítést tavasszal érdemes végezni, mivel még nem túl forró az idő és a tavaszi csapadék is biztosítja az új telepítés megerősödését.

Az idei tavaszon nagyon kevés csapadék volt, aki eddig nem kezdett bele a tervezett fűtelepítésbe, még nem maradt le semmiről. Vannak helyzetek, amikor nem kell teljes újratelepítésben gondolkodni, ha foltosnak, hiányosnak látjuk fűfelületünket, akkor ilyen esetekben elegendő a gyeplazítás vagy a hiányzó foltok fellazítása utáni hézagoló vetés.


Új telepítés? Mivel érdemes kezdeni?

A talajt 20-25 cm mélységben fellazítjuk ásó vagy rotációs kapa segítségével, a talajban előforduló kőtörmelékektől, nagyobb gyökerektől megtisztítjuk a földet.

Érdemes egy hétig pihentetni a területet, mivel így a friss gyomokat könnyedén kigereblyézhetjük és nem az új fűágyásban díszelegnek.

A talajt, egyenletessé tétele után megtapossuk, ha van rá módunk, hengerezzük.

A következő feladat a fűfajta kiválasztása: szárazságtűrő, árnyéktűrő, nagy igénybevételt bíró típusok közül lehet választani.
Léteznek a fű gyökeresedését elősegítő műtrágyák, amelyek kifejezetten erre a célra lettek kifejlesztve.

A fűmagot egyenletes sűrűségben elszórjuk, és szórófejjel porlasztva jó alaposan megáztatjuk a területet, inkább több lépésben, mint egyszer túlzottan.


Az időjárásnak megfelelően gondoskodjunk a víz utánpótlásáról.

Ha már 4-5 cm hosszúságú egybefüggő az új fű, akkor nem túl alacsonyra állított vágómagasságban elvégezhetjük az első fűnyírás (érdemes frissen megélezett szerszámmal dolgoznunk).

Az új telepítésű fű az első évben igényli a legtöbb gondozást, gondolok itt a locsolásra, gyomtalanítása és a körültekintő fűnyírásra.
És amikor már kezdenénk gyönyörködni az új telepítésben garantáltan megjelenik a vakond, mivel a felső talajréteget átforgattuk, és kezdetét veszi a háború.
Erről egy következő részben írok számotokra.

Agrocolor Mix Festékbolt
Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál utca 12.
06 20 373 8712
06 20 374 9858