Füvesítés ősszel

2019.09.13

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a tavaszi zöldbe borulás a legalkalmasabb időszak új pázsitunk elkészítésére, ám ez nem így van.

A legjobb, ha a füvesítést a szeptembertől-október közepéig terjedő időszakban végezzük.

Miért?

Azért, mert ilyenkor még napfényhez és elegendő mennyiségű csapadékhoz is jutnak a magok, aminek köszönhetően 10 nap alatt kicsírázhatnak. A gyomok ilyenkor már nem nőnek olyan intenzíven, és amikor viszont tavasszal megindulnak, akkor már egy megerősödött, fél éves gyepszőnyegünk van, ami lassabban fog elgyomosodni, és az esetlegesen megjelenő gyomokat nem az éppen kibújt gyenge fűszálak közül kell kihúzgálnunk.

A füvesítés lépéseivel tavasszal már foglalkoztunk, a részleteket az alábbiakban találjátok:

Új telepítés? Mivel érdemes kezdeni?

A talajt 20-25 cm mélységben fellazítjuk ásó vagy rotációs kapa segítségével, a talajban előforduló kőtörmelékektől, nagyobb gyökerektől megtisztítjuk a földet.

Érdemes egy hétig pihentetni a területet, mivel így a friss gyomokat könnyedén kigereblyézhetjük és nem az új fűágyásban díszelegnek.

A talajt, egyenletessé tétele után megtapossuk, ha van rá módunk, hengerezzük.

A következő feladat a fűfajta kiválasztása: szárazságtűrő, árnyéktűrő, nagy igénybevételt bíró típusok közül lehet választani.

Léteznek a fű gyökeresedését elősegítő műtrágyák, amelyek kifejezetten erre a célra lettek kifejlesztve.

A fűmagot egyenletes sűrűségben elszórjuk, és szórófejjel porlasztva jó alaposan megáztatjuk a területet, inkább több lépésben, mint egyszer túlzottan.

Az időjárásnak megfelelően gondoskodjunk a víz utánpótlásáról.

Ha már 4-5 cm hosszúságú egybefüggő az új fű, akkor nem túl alacsonyra állított vágómagasságban elvégezhetjük az első fűnyírás (érdemes frissen megélezett szerszámmal dolgoznunk).

Az új telepítésű fű az első évben igényli a legtöbb gondozást, gondolok itt a locsolásra, gyomtalanítása és a körültekintő fűnyírásra.

Fűmaggal felszerelkezve várunk benneteket üzletünkben,

az Agrocolor Mix Festékboltban!
Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál utca 12.