Hidegburkolás rétegrendek

2019.09.05

Csináld magad! sorozatunk posztjait nem mesterembereknek szánjuk, hiszen ők tökéletesen jól ismerik az egyes munkamozzanatok során használatos anyagokat, eszközöket, alkalmazási módokat.

Viszont nagyon sokan vannak rajtuk kívül, akik mernek bizonyos feladatokat saját maguk elvégezni, méghozzá nagyon is jól. Írásainkkal nekik igyekszünk segítséget nyújtani, most a burkolás témakörében. Vágjunk is bele!

Aljzatburkolásnál az egyik kardinális kérdés az aljzatkiegyenlítés. Szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy a burkolás nem a ragasztással kezdődik, hanem a felület előkészítésével. Miért van erre szükség?

Azért mert a manapság annyira divatos nagy lapok (pl. 60 x 60 cm) esetében a kisebb egyenetlenségek is nagyon látszani fognak az elkészült munkában, és ha nincs szerencsénk, akkor idővel a lapok repedezni, töredezni fognak, amitől nagyon bosszúsak tudunk lenni.

Ha padlófűtésünk van az adott beton alatt, akkor ajánlom a Baumit Nivello Quattro aljzatkiegyenlítőt, amit egyébként parketta, laminált padló és vinyl padló alá is alkalmazhatunk. Nagyon figyeljünk arra, hogy pontosan annyi vizet adagoljunk az anyaghoz, amennyit a gyártó javasol.

Fürdőszoba esetén az aljzatkiegyenlítő felett folyékony fóliát használjunk a vízzáró réteg kialakításához, két rétegben, közöttük a vízszintes és függőleges élekben sarokerősítő szalaggal a dilatáció következtében kialakuló repedések elkerülése érdekében.

Kültéri burkolás esetében az őszi időkben már fontos lehet, hogy minél hamarabb elkészüljünk a munkával, és nincs időnk megvárni a folyékony fólia száradására. Ilyenkor használhatjuk a Baumit feszültségmentesítő lemezét a vízzárásra.

És most következik maga a ragasztás, amihez ki kell választanunk a megfelelő anyagot, ehhez üzletünkben nagyon precíz segítséget tudunk nyújtani, de azért itt is szükség van némi információra, például arra, hogy hol is fogunk burkolni: kültéren vagy beltérben, oldalfalon vagy padlón, kültéren kis felületen (lépcső) vagy egy nagyobb teraszon, esetleg medencében, mekkora a lapok mérete és milyen típusúak (égetett kerámia vagy greslap)?

Ha ezeket tudjátok, máris sokkal könnyebb lesz a választás.

Szóval a rétegrendek:

  • aljzat kiegyenlítés
  • vízzáró réteg kialakítása
  • csemperagasztó

A következő posztokban az egyes felülettípusok burkolásával foglalkozunk részletesebben, addig is jó készülődést kívánunk a burkoláshoz!

Agrocolor Mix Festékbolt
Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál utca 12.