Homlokzati hőszigetelés - Csináljuk vagy ne?

2019.09.16

És ha igen, akkor milyen vastagsággal?

Már az elején egy még a mai napig fennálló tévhitet szeretnénk eloszlatni.

"Ha leszigeteljük a házat, akkor nem levegőzik a ház, és penészedni fognak a falak."

Penészesedést viszont nem a falfelület páradiffúziós képességének hiánya okoz, hanem a hideg felületen lecsapódó belső páratartalom alakít ki egy, a gombák szaporodásához kedvező mikroklímát.

Ezért egy megfelelő vastagságú homlokzati hőszigetelés következtében az eddig penészesedő külső falakon nem fog olyan mértékű páralecsapódás bekövetkezni, ami korábban a penészesedést előidézte.

A homlokzati hőszigetelés egy nagyon velős téma, ezért most csak azt vesszük számba, hogy milyen falvastagságra milyen vastagságú nikecell hőszigetelést érdemes alkalmazni.

  • B30-as vagy B38-as téglafal / Tufa falazat: min. 10 cm vastag hőszigetelés
  • Kis méretű téglafal: min. 15 cm vastag hőszigetelés
  • Ytong falazat: nem indokolt, hiszen egy ilyen falazat egyenértékű egy B38-as falazat és egy 10 cm-es hőszigetelés együttesével
  • Vályogfal: kitűnő szigetelő képessége miatt nem indokolt

A minimum javasolt vastagságokat azért ajánljuk az egyes esetekben, mert annál vékonyabb szigetelés esetében arányaiban több lesz a hőszigetelő rendszer költsége, mint az általa nyert hőszigetelés értéke.

A témával a későbbiekben még részletesen fogunk foglalkozni, addig is további érdekességeket, tippeket, hasznos tanácsokat találtok Blogunkon.

Agrocolor Mix Festékbolt
Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál utca 12.