Hungarocell díszítőelemek

2020.01.24

Típusaik, funkciójuk, alkalmazásuk és a lehetséges hibák, melyekre érdemes odafigyelni - most ezt a témát járjuk körül.

A hungarocell díszítőelemeknek két nagy csoportja van:

  • díszlécek
  • fal vagy mennyezeti díszítő panelek

Mindkettőnek kettős funkciója van.

DÍSZLÉCEK

A díszlécek legfontosabb funkciója a díszítés mellett a színelválasztás, illetve az oldalfal és az álmennyezet közötti rés eltakarása.

Felrakás

Azt tartsuk szem előtt, hogy a mennyezetek nem minden esetben síkok, érdemes ezért a díszléc aljánál csapózsinór vagy vízmérték segítségével fölvenni egy vízszintes síkot, majd a díszléc tetejénél keletkező hézagot kipótolni (ami akár 2-5 mm is lehet), így a fölrakott díszlécünk alulról egy szép egyenletes látványt nyújt.

Ragasztáshoz a Rigipsz 0,3-as glettet ajánljuk magas gyantatartalma miatt.

A díszlécen kenjük végig az anyagot, majd amikor felrakjuk, a felesleges, kinyomódó mennyiséget eltávolítjuk (ujjunkkal lehúzzuk).

Akril alapú stukkóragasztóval is felragaszthatjuk, ez egy gyorsabb megoldás, hiszen az applikációs pisztollyal való adagolás egyenletesebb. Ennél a megoldásnál a felesleges anyagot egy vizes szivaccsal kell átmosni, mert az akrilok a gipszes anyagokkal ellentétben nem csiszolhatóak.

Toldások

A léceknek szabott hossza van: 1,25 vagy 2 méter, ebből fakadóan toldásra lehet szükség.

A toldásoknál érdemes gipszes anyagot használni, és a két léc között hagyjunk 2-3 mm távolságot, és ezt a rést töltsük ki a gipszes anyaggal. Ilyen módszer esetén, ha a gipsz megszáradt és megcsiszoltuk a léc mintájára, akkor festés után egy szép folytonos képet mutat és nem fog látszódni a toldás.

2-3 mm-nek mindenképpen lennie kell a résnek, hogy a gipszes anyag ne jöjjön ki, mert ha hajszálpontosan egymáshoz illesztjük a két lécet, és a találkozási pontra ráhúzzuk az anyagot (ami nem tud benyomódni a résbe), akkor hamarosan megjelenik a hajszálrepedés a találkozási ponton a mozgásnak köszönhetően.

Sarkok

A lécek negatív sarkokban történő illesztéséhez érdemes gérládát alkalmazni, hiszen a léceket dupla 45 fokban kell elvágni a szép eredmény érdekében, ugyanis a léceknek eleve van egy 45 fokos dőlése és a falak illeszkedése is 45 fokos.

Arra figyeljünk, hogy a lécet úgy helyezzük bele a gérládába, ahogyan majd a falon fog állni.

Festés

Felrakás előtt érdemes az első alapozó fehér színnel ellátni a léceket, hiszen kényelmesebb, mint létrával körbejárni az egészet. Nem kell készre festeni, hiszen a javítások miatt felrakás után kell a végleges színnel ellátni.

MENNYEZETI LAPOK

Ezeknek is kettős funkciójuk van. Egyrészt dekorációs jellegük miatt használjuk őket, valamint hő, és hangszigetelő tulajdonsággal is bírnak, hiszen a lapok 8-10 mm vagy akár ennél is vastagabb hungarocell lapok.

Léteznek kifejezetten oldalfalakra szánt, 3 D-s lapok is, amelyek nádrost alapanyagának köszönhetően keményebbek.

Ezeket jellemzően dekorálásra használják egy-egy falszakaszon, külön megvilágítással kiemelve 3 D-s felületét.

A mennyezeti lapokat speciális vödrös ragasztóval lehet feltenni.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni a szép és bosszúságmentes eredmény elérésében!

Agrocolor Mix Festékbolt
Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál utca 12.