Kertszépítési tippek - Geotextília, mulcs, faapríték

2019.05.10

Geotextília

Sokan vásárolnak geotextíliát, és vásárláskor két kérdés szokott általában felmerülni. Egyrészt, hogy ártalmas-e a környezetre nézve, másrészt pedig, hogy alkalmas-e arra a célra, amire használni szeretnék. Az első kérdésre a válasz nem, természetesen nem ártalmas a környezetre a geotextília. Jótékony hatásairól és felhasználási tippjeiről pedig az alábbiakban olvashattok.

A geotextília gátolja a gyomosodás, megőrzi a talaj nedvességtartalmát, ezért ritkábban kell locsolni az ilyen ágyásba ültetett növényeket. Nyáron védi a növények gyökerét a túlzott felmelegedéstől, télen pedig a lehűléstől.
A locsolás, illetve az eső nem veri fel sárral a növényeket, mivel a textília ezt meggátolja, és így tisztábban tarthatjuk növényeinket. A vízáteresztő képessége kiváló, ugyanakkor a talaj nedvességtartalma hosszabb ideig megmarad a lassabb kipárolgás miatt.

Hol alkalmazható?
Sziklakertekbe, virágágyásokba, bokrok, fák köré, sírokra, kocsibejáróra, de ma már az építőiparban is sok területen találkozhatunk vele, például útépítéseknél.

Ha például zúzottkő alá teszünk geotextíliát, akkor meggátoljuk a gyomok elszaporodását. A zúzottkő nem süllyed bele a talajba, nem tűnik el a földben, így ha néhány év után meg szeretnénk szüntetni a zúzott követ vagy elszennyeződött a kő, akkor könnyedén visszabonthatjuk, betonkeverőben tisztára moshatjuk, majd visszakerülhet az eredeti helyére a már megtisztult állapotban.

A geotextíliára ágyásdíszként kétféle anyagot szoktak alkalmazni, a mulcsot, avagy fenyőkérget, illetve a színezett faaprítékot.

Mulcs

A mulcs a környezetre nézve szintén teljesen ártalmatlan. A már geotextíliával bevont területre tetszés szerint 1-1,5 ujjnyi vastagságban egyenletesen szórjunk belőle. Gátolja a gyomosodás, megőrzi a talaj nedvességtartalmát, védi a növények gyökerét a melegtől, télen pedig a hidegtől, segíti a növények fejlődését, gyökeresedését és plusz tápanyagot juttat a talajba, mindezek mellett pedig nagyon kellemes az illata.

Színezett faapríték

A színezett faapríték apró fazúzalékból áll és különböző színekben kapható, színezőanyagai időtállóak és nem károsítják a környezetet, viszont magas dekorációs élményt nyújtanak Azoknak ajánljuk, akik nem találják meg a számukra megfelelő színképet a mulcsban. A mulcsra jellemző jótékony tulajdonságok döntő hányadával rendelkezik.

A színek, formák, kombinációk végtelenek, csak az ízlés és kreativitás szab határt a kertszépítésben.

Agrocolor Mix Festékbolt
Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál utca 12.
06 20 373 8712
06 20 374 9858