Medence karbantartás

2019.07.24

Korábbi, a medence karbantartást érintő posztunk után sok kérdést kaptunk, ezért úgy gondoltuk, hogy ezen a fórumon igyekszünk választ adni a számotokra.

1. Medence telepítése

A medencét sík helyre lehet telepíteni, mivel hatalmas tömeget képez a benne lévő víz. Ha fűre helyezzük, készítsünk neki tükröt, érdemes kiegyenlítő anyagnak homokot használni (barna homok, folyami homok).

Sok medence halálát okozza a medence aljzatfóliájának kilyukadása. Ez egy kis elővigyázatossággal elkerülhető. Homokra vagy betonra a medence alá lépésálló nikecellt tegyünk, ezzel meggátoljuk az alsó medencefóliának a kilyukadását, illetve véd a medencebalesetektől is (A medence aljához érve a fej és különböző érzékeny pontok nem a földbe vagy más kemény anyagba ütköznek, hanem az ütközést elnyelő nikecellbe.)

A medencéből kilépve hő visszaverő felületet képezve elkerülhetjük a kényelmetlen lábégető érzést. Erre kiválóan alkalmas a tekercsben kapható hőtükör fólia.

2. Milyen vízzel töltsd fel a medencét?

Sokan a praktikum és a költséghatékonyság miatt fúrt kútból töltik fel a medencét, ami két dolog miatt is problémás.

  • Egyrészt a fúrt kutak vize magas vastartalommal rendelkezik, ami bebarnítja a medence felületét és csak bonyolult vegyszeres kezeléssel lehet eltávolítani.
  • Másrészt pedig a fúrt kút vízminősége nem biztos, hogy azonos minőségű a vezetékes ivóvízével.

Bármilyen furcsán is hangzik, a biztonságos medencehasználathoz ivóvíz minőségű vizet kell beletölteni a medencébe, és ezt a minőséget a medence használata során fent kell tartani. Ezért is van szükség különböző vegyszerek és adalékok használatára.

3. Klórsokk - medence feltöltéskor

A medence vizét csíramentesíteni kell, illetve a medence belső felületein lévő baktériumokat is hatástalanítani kell. A klórsokk annyit jelent, hogy a medence vizéhez előírt klórmennyiség 1,5-szeresét adagoljuk feltöltéskor. Fontos, hogy 1-1,5 nap pihentetés után használható a medence. Ennél a folyamatnál ne takarjuk le medencetakaróval a vízfelületet (csak eső esetén, illetve éjszakára). Ez azért fontos, mert ebben az időszakban a többlet klór kipárolog és így távozik a medence vizéből.

4. A víz ellenőrzése

Szagolgatás és nyalogatás helyett biztonságos a pH mérő használata. Itt ne gondoljatok valami méregdrága berendezésre, az üzletünkben kapható pH teszter lapocskákkal egyszerűen tudjátok ellenőrizni a pH szintet.

Ha túl magas a klórszint, az ártalmas az egészségre is és károsítja a medence anyagát, burkolatát. Ha nincs meg a kellő mennyiségű klór a medence vizében, akkor az nem tudja ellátni a kívánt fertőtlenítő hatást.

A medence vizének ideális pH-értéke 7,2-7,6.

5. Medencevíz algásodása

Több okozója lehet:

  • Túlzottan meleg medencevíz (ideális vízhőmérséklet: 28-32 °C)
  • A medence vizében felhalmozódó szerves anyagok, nagyobb medenceterhelés több személy esetén (testünkről elhalt bőrhámsejtek, szennyeződések válnak le)
  • Esővíz medencébe jutása (az esővíz magában hordozza az alga kialakulásáért felelős spórákat). Eső előtt mindenképpen takarjuk le a medencét!

Ha az alga megjelenik a medencében, akkor különböző algafékező vagy algaölő szerekkel visszafordíthatjuk a folyamatot. Az algásodás kisebb dózisú algaölő adagolásával megelőzhető, elkerülhető.

6. Vízkeringetés

Érdemes olyan medencetípust választanotok, amely a vízfelület méretéhez igazítva ellátja annak vízforgatását, ez azért fontos, mert javítja a vízminőséget, mivel megszűnteti a pangó vizet és csökkenti az algásodást, és egyenletesebb klórszint jelenlétet biztosít.

7. Medencevíz melegítése

Különböző barkácsáruházakban, webshopokban adott vízfelülethez méretezett szolár elven működő berendezések kaphatóak. Ezek használatával melegebbé tudjuk tenni a medence vizét és a változékony nyarakon folyamatos és élvezhető medencehasználatot tudunk elérni.

A medencékhez kapcsolódó vegyszerekről és azok működéséről már egy korábbi posztban írtunk, ennek linkjét ITT találjátok.

Agrocolor Mix Festékbolt
Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál utca 12.
06 20 373 8712
06 20 374 9858