Miért fontos a fali mélyalapozás?

2019.03.17

A mélyalapozásról mindenki hallott már, de amikor eljön a festés ideje, vannak kérdések, amelyek újból előkerülnek. Szükség van-e rá, mikor kell használni, hányszor kell, és mennyit vigyek fel belőle.
Az én korosztályom még biztosan emlékszik azokra az időkre, amikor a színes falfelületek nem voltak olyan egyöntetűek, mint manapság.
Ennek az az oka, hogy a falfelület nem egyenletesen szívja be magába a festéket, és ez eltérő árnyalatokat vagy fedésbeli különbségeket eredményez.

Miből adódik ez?

A falfelületen különböző szennyeződések lehetnek, a javításnál használt gipsz másképp viszonyul a festékhez, mint ahol nincs vagy eltérő vastagságú. A felvitt festékanyag ennek az eltérő folyadékszívó hatásnak a következtében lesz foltos, tarka.

A falfestés melyik szakaszában alkalmazzuk?

Ha a falfelületet már megcsiszoltuk, glett vagy gipsz anyaggal egybefüggő sima felületet értünk el (már amennyiben szükséges), portalanítottuk, akkor ezek után a gyári keverésnek megfelelően ecsettel és Teddy Bear hengerrel egy rétegben felvisszük a falfelületre.
Érdemes vigyázni, hogy ne áztassuk el a falat, mivel a már felvitt javítások feltáskásodhatnak.

A mélyalapozással tapadóhidat és egyben egy filmréteget alakítunk ki a falon.
Tapadóhíd: a felületen tapadóhidat hozunk létre a mélyalapozás által, ennek következtében a festék könnyebben terül, és jobban tapad.
Filmréteg: filmréteg képződik a felületen, ennek következtében csökken a fal beszívó hatása a festékkel szemben, ennek köszönhetően kevesebb festékre lesz szükségünk, nem kell újból és újból ugyanazért az eredményért átkenni a falfelületet.

Tehát pénzt és időt is megtakarít számunkra a mélyalapozás.
Minden esetben érdemes és ajánlott a mélyalapozó használata, mivel záró réteget képez a már falon lévő festékréteg elé.

Jó festést kívánunk nektek!

Agrocolor Mix Festékbolt
Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál utca 12.
06 20 373 8712
06 20 374 9858