Téli tüzelés

2020.01.08

Szerszámok, tüzelő és segédanyagok - tippek, ötletek
A téli fűtés a tisztább, kényelmesebb tüzelési megoldások (gáz, elektromos fűtés) mellett sok esetben fával történik, és ekkor bizony elkerülhetetlen a faanyag előkészítése, amihez különböző szerszámokat ajánlunk a figyelmetekbe:

Gallyazáshoz keskenyebb fokú fejsze a javallott, mivel itt a fatestről a kisebb oldalsó ágak eltávolítása a cél, amit ezzel a kis kézi szerszámmal tudunk a leggyorsabban elvégezni. Nem ajánljuk vele a hasogatást, mivel megszorul a faanyagban. Erre más típusú fejsze az ideális.

Hasogatáshoz szélesebb fokú fejsze az ajánlott, hiszen kialakításából adódóan könnyebben megrepeszti, hasítja a faanyagot illetve kaphatóak úgynevezett kovácsolt ékkel ellátott típusok is ugyanerre a feladatra. A fejszék súlya ennél az említett két kialakításnál legyen legalább 1,5 kg, mivel akkor lehet hatékonyan dolgozni velük.

Fűrészeléshez erre a célra leginkább a fémkeretes fűrészeket szoktuk használni, melyek mérete 53-90 cm-es hosszúságig terjed. Ezek a fűrészek gondozásmentesek, azaz edzett rideg anyaguknak köszönhetően nem igényelnek élezést és hajtogatást. Ha elfáradnak, akkor ki kell cserélni a lapot bennük.

Brikettek:
A fához képest kényelmesebb megoldást nyújtanak a brikettek. Nálunk két félét kaphattok: fa brikettet 10 kg-os és szénbrikettet 25 kg-os kiszerelésben.
Előnyük, hogy kis helyen elférnek, nem kell hasogatni.
A keményfa brikettet többnyire bármilyen fűtőberendezésben használhatjuk (cserépkályha, kandalló, kazán), de a legbiztosabb, ha a gyártói ajánlást figyelembe véve választunk tüzelőanyagot.

Tűz indítása:
A begyújtáshoz ajánljuk számotokra a Flammat alágyújtós termékcsaládot, amivel, sokkal komfortosabb a tűz "elindítása".

Kémény és a fűtőberendezés karbantartása:
A kémények és tüzelőberendezések szezonközi karbantartását Konix és Aeropur termékekkel végezhetjük. Nem helyettesítik ugyan az éves ellenőrzést és kéményseprést, de kiválóan alkalmasak a szezonközi karbantartásra.

Végezetül a tűzvédelmi szabályok és balesetvédelmi szempontok figyelembevételével kényelmes és biztonságos fűtési szezont kíván az Agrocolor Mix Festékbolt csapata.

Agrocolor Mix Festékbolt
Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál utca 12.