Vakond kaland a kertben!

2019.05.15

Egy korábbi bejegyzésben végigvettük a fűtelepítés és foltozás rejtelmeit és szóba került a vakond téma, ebben a posztban ezt járjuk körbe.
A legfontosabbal kezdeném, mégpedig azzal, hogy a vakond védett állat és hasznos is, ezért irtani tilos, helyette riasztást vagy megelőző módszereket lehet alkalmazni.
Miért hasznos a vakond? Ami bosszúságot okoz, azaz hogy túr és ás szünet nélkül, azt nem ok nélkül teszi, mivel a talajban lévő bogarakat, kártevőket fogyasztja.

MEGELŐZŐ MÓDSZEREK

Vakond háló:
Ha fűtelepítés előtt biztosra szeretnétek menni, akkor a legjobb választás a vakond háló, melyet a felszín alatt 10 cm-es mélységben terítünk le a vetési magasság alá, ezzel a vakond számára átrághatatlan védőháló keletkezik, és 20-30 évre megoldódik a probléma.
A vakond háló időtálló megoldás, nem bomlik le, nem károsítja a környezetet és mivel a kis barátunknak esze ágában sincs próbálkozni, nincs szükség kemikáliák alkalmazására sem, tehát környezettudatos megoldás. A telepítési mélységet (10 cm) azért érdemes betartani, mert pont ekkora távolságra van szükség a felszín alatt ahhoz, hogy a fű gyöke terebélyesedjen, és ne érje el a kis bányász annak gyökereit.

Talajfertőtlenítés:
Végezhetjük fűtelepítés előtt és után is. Ez a módszer elpusztítja a talajban lévő rovarokat (pl. lóféreg), melyekkel a vakond táplálkozik. Meglévő fűterület esetén alapos belocsolást követően szétszórjuk a talajfertőtlenítőt és pár hét behatási idő után számíthatunk az eredményre.

RIASZTÁSI MÓDSZEREK

Ultrahangos riasztók:
Döntően napelemmel kombinált készülékek, melyeket csak leszúrunk a védendő területre. 150-300 m2-t fednek le és olyan frekvenciát bocsátanak ki, amely kellemetlen a vakond számára. A berendezések 30-60 másodpercenként lépnek működésbe. Nap közben a napelem biztosítja az energia ellátást, éjszaka pedig a benne lévő akkumulátor szolgálja a folyamatos működést a riasztóban.

Népi módszerek:
Levágott végű palack száját a lyukba téve olyan hangot, rezonanciát okoz a vakond számára, ami miatt kereket old a területről.
Vakondtúrásba botot, pálcát szúrunk és a talaj felett 40-50 cm-es hosszt hagyva és erre levágott végű pet palackot teszünk, a zörgés miatt old kereket a vakond.
Ricinus ültetésével is védekezhetünk, a növény gyökere olyan anyagot bocsát ki, ami zavarja a vakondot. A ricinus nem évelő növény, ezért évente újra kell ültetni.
Figyelmeztetés: A ricinus termése veszélyt jelenthet, a termésben rejlő magvak esetleges fogyasztása esetén enyhébb mérgezés, hasmenés alakulhat ki (kisgyerekeket óvni kell tőle).

Vakond mentes kerteket kívánunk, ne dobáljátok át a kis talajmunkást a szomszédba, inkább védekezzetek!

Agrocolor Mix Festékbolt
Hajdúböszörmény, Kinizsi Pál utca 12.
06 20 373 8712
06 20 374 9858